Product Development using Rattan as an Alternative Material in Padang West Sumatera
DOI:
https://doi.org/10.61536/ambidextrous.v2i01.102Keywords:
MSMES, Home furniture, Natural Materials, CraftsmanshipAbstract
This investigation involved micro, small and medium enterprises (MSMES) engaged in home furniture manufacturing services. The conventional method used by these craftsmen usually uses tools that are easily available around us, using a woven or plaited system. Commonly used materials include Manau, bamboo, ropes and nails. This work is also said to pose a risk, because rattan, if it has been scraped or thinned to make it flexible, can endanger the craftsman. However, there are complaints from craftsmen who say that nowadays not many people want to use furniture made from handicrafts or from natural materials. People who have used a lot of home furniture made from various materials such as plastic, glass and others. In making this craft, a heating system is also used to heat the Manau with fire so that it can be easily bent to form parts of the craft framework.
Downloads
References
Abdul, Dewi, Siti, W. (2022). Tantangan Perkembangan Perbankan Syariah Di Indonesia. Jurnal Tabarru’: Islamic Banking And Finance, 5(2), 355.
Achmad, G. N., Yulianti, S. D., Sharaha, M., Priandana, M. A., Khatimah, N., Hidayat, A. N., M., N. J., Handayani, Y. T., Aditya, D. F., & Dary, R. W. (2023). Pengembangan Usaha Mikro, Kecil Dan Menengah Dalam Rangka Pertumbuhan Ekonomi Di Desa Sekitar Ibu Kota Nusantara. Jurnal Riset Pembangunan, 6(1), 51–65. https://doi.org/10.36087/jrp.v6i1.181
Akmal Abdullah, Mauli Kasmi, Karma, & Ilyas. (2020). Aplikasi Teknologi Program Pengembangan Produk Unggulan Daerah (PPPUD); Produksi Ikan Hias Karang Lestari Di Pulau Barrang Lompo, Makassar, Sulawesi Selatan. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(4), 708–714. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v4i4.4122
Amalia, N., Ghoniyah, I., Widiyanti, R. N., A, D. M. P., Hidayat, R., & Ikaningtyas, M. (2024). Menyusun Strategi Bisnis Berbasis Teknologi: Membangun Keunggulan Kompetitif Di Era Digital. Economics And Business Management Journal (EBMJ), 3(1), 1–10.
Apriyani, M. E. (2023). Pemberdayaan Ibu-Ibu PKK Bunulrejo Dalam Kerajinan Kreatif Rumah Tangga Serta Pemasaran Online. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(3), 1–14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558907/
Aulia, D. P., Puspita, A. A., & Malasan, S. L. (2022). Penggunaan Istilah Lokal Perajin Pada Proses Penyamaan Imagery Dalam Kolaborasi Perajin Dan Desainer: Sebuah Kajian Literatur. Jurnal Desain Indonesia, 6.
Beddu, M., Nurbakti, R., & Natsir, U. (2021). Analisis Pemanfaatan Media Sosial Terhadap Pengembangan Usaha Industri Rumah Tangga Era New Normal. YUME: Journal of Management, 4(3), 378–391. https://doi.org/10.37531/yume.vxix.532
Fajri Rahman, A. I. (2024). Perhutanan Sosial: Pengelolaan Hutan Nagari (HN) Berbasis Masyarakat Di Pesisir Selatan. Journal of Forest Science Avicennia, 07(01), 65–76. https://doi.org/10.22219/avicennia.v7i1.
Farhas, R. J. (2020). Focus Group Discussion Pemetaan Potensi Pasar Dan Teknologi Produk Industri Provinsi Riau Pada Balai Pengembangan Produk Dan Standadisasi Industri Kota Pekanbaru. Jurnal Pendidikan Dan Konseling, 2(2). http://journal.universitaspahlawan.ac.id/index.php/jpdk/article/view/6787
Husniar, F., Sari, T. R., Safira, A. M., & Kamila, E. R. (2023). Strategi Pengembangan Produk Baru Sebagai Upaya Dalam Meningkatkan Daya Saing Perusahaan. Jurnal Riset Manajemen Dan Akuntansi, 3(2), 22–34. https://doi.org/10.55606/jurima.v3i2.2156
Kusuma, A. H., Muhaemin, M., Mayaguezz, H., & Effendi, E. (2023). Rehabilitasi Ekosistem Terumbu Karang Menggunakan Terumbu Buatan Di Perairan Desa Kunjir, Kecamatan Rajabasa, Kabupaten Lampung Selatan, Provinsi Lampung. Jurnal Pengabdian Fakultas Pertanian Universitas Lampung, 2(1), 280. https://doi.org/10.23960/jpfp.v2i1.7216
Latte, J., & Manan, A. (2022). Pengaruh Desain Produk Terhadap Keputusan Pembelian Produk Tas Anyaman Purun Di Kecamatan Haur Gading Kabupaten Hulu Sungai Utara. Inovatif Jurnal Administrasi Niaga, 4(1), 35–44. https://doi.org/10.36658/ijan.4.1.92
Malik, K., Washinton, R., Ranelis, R., & Fajrina, R. M. (2023). PKM Kerajinan Rotan Dalam Pengembangan Desain Produk Untuk Mencapai Selera Pasar Di Kota Padang. SELAPARANG: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 7(1), 491. https://doi.org/10.31764/jpmb.v7i1.13798
Meilany, M., & Winario, M. (2024). Strategi Pemasaran Pada UMKM Berbasis Kuliner (Studi Kasus: UMKM Siti Hajar Kota Pekanbaru). Jurnal Teknik Industri Terintegrasi, 7(1), 156–165. https://doi.org/10.31004/jutin.v7i1.23842
Mina, Z. M., Ramadhan, M. S., & Yuningsih, S. (2023). Pemanfaatan Limbah Meubel Sebagai Material Alternatif Plat Cetak Block Printing Dengan Inspirasi Motif Islam Masjid Menara Kudus Untuk Perancangan Produk Fashion. Proceeding of Art & Design, 10(3), 3819–3840.
Moh. Alif Fahli. (2024). Strategi Pengembangan Daya Saing Industri Menggunakan Analisis SWOT Pada Industri Rotan Di Kabupaten Cirebon. Jurnal Ekonomi, Manajemen Dan Akuntansi, 2(28), 183–191.
Najoan, O., Lengkong, F., & Tulusan, F. (2015). Efektifitas Sistem Komputerisasi Pada Kinerja Pegawai Di Kecamatan Sonder Olivia. Jurnal Administrasi Publik UNSRAT, 2(30), 10.
Nasrulloh, S. F., & Sutisna, A. (2022). Pengembangan Learning Management System Perguruan Tinggi Berdasarkan Permendikbud No. 3 Tahun 2020. Nuansa Informatika, 16(3), 60–67. https://journal.uniku.ac.id/index.php/ilkom/article/view/4991
Rifai, M. A., Candra, Muzdalifah, & Kudsiah, H. (2020). Pemberdayaan Istri Kelompok Pembudidaya Ikan Patin Dengan Pengembangan Produk Fillet. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(3), 369–379.
Sanivo, D., Seni, P., Jurusan, R., Seni, P., & Padang, U. N. (2023). Anyaman Pandan Di Nagari Paninggahan Kecamatan Junjung Sirih Kabupaten Solok. Jurnal Humaniora, Sosial Dan Bisnis, 1(4), 342–359.
Sari, D. R., Shellamitha, D., Pratama, Y., Hertati, L., Hendarmin, R., Syafri, L., & Munandar, A. (2022). PKM Pengembangan Produk Lokal Singkong Menjadi Keripik Singkong Rasa Balado Khas Desa Petanang Program MBKM KKN Tematik. Prima: Portal Riset Dan Inovasi Pengabdian Masyarakat, 2(1), 11–19. https://doi.org/10.55047/prima.v2i1.326
Siagian, Y., Syah, A. Z., & Irawati, N. (2023). Pemberdayaan Anggota PKK Melalui Pelatihan Pembuatan Dan Pemasaran Kokedama Secara Digital Di Desa Sei Silau Timur. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Mitra Kreasi Cendekia, 1(2), 72–75.
Suryanatha, I. B., Ningrum, W. S., Ahriyati, Hapsari, I., & Ryamizardin, D. (2024). Inovasi Produk Rotan Serta Peningkatan Skill Digital Marketing Berbasis E-Commerce Dan Media Sosial Dalam Menunjang Local Pride. Jurnal Pembelajaran Pemberdayaan Masyarakat (JP2M), 4(4), 816–825. https://doi.org/10.33474/jp2m.v4i4.21119
Syarifuddin, U., Ilyas, G. B., Misbahuddin, Mustafa, H., & Sani, A. (2022). Strategi Pengembangan Usaha
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Ovi Lestari, Nanang Fatchurrohman, Mohammad Farid, Mutiara Yetrina, Ismayuzri Bin Ishak

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
 
						 
							










